Veel gestelde vragen

VRAGENRONDJE
  • Is ImperialFood alleen geschikt voor werkhonden?
  • Waarom is het voer specifiek geschikt voor honden die prestaties moeten leveren?
  • Mijn hond eet ImperialFood niet (meer)
  • Gruis in de zak
  • Mijn hond is vraatzuchtig, wat nu?
IS IMPERIALFOOD ALLEEN GESCHIKT VOOR WERKENDE HONDEN?

ImperialFood is in het bijzonder uitermate geschikt voor honden die veel en actief bezig zijn. In dit segment benoemen wij als voorbeeld sporthonden, wedstrijdhonden, jachthonden en politiehonden, maar ook voor alle niet-werkende, huishonden en gepensioneerde honden bieden wij een passende brok. Het selecteren van de juiste soort IMPERIAL FOOD is dus afhankelijk van de activiteit van uw hond. We gebruiken echter niet de naam: jachthondenvoer, sporthondenvoer, wedstrijdhondenvoer, politiehondenvoer o.i.d., omdat we een zo groot mogelijke doelgroep aan willen spreken en de klant niet het idee willen geven dat het voer alleen geschikt is voor actieve honden.

MISVERSTAND
Vaak hebben mensen bij deze benamingen het idee dat het voer uitsluitend voor actieve honden is, en dat honden gaan stuiteren als ze een hogere energie waarden gevoerd krijgen. Dit is echter een misverstand. Als een mens in plaats van twee witte boterhammen twee volkoren boterhammen op eet, gaan wij ook niet stuiteren. We hebben op deze twee bruine boterhammen wel een langer uithoudingsvermogen en een verzadigd gevoel als met de twee witte boterhammen.

WAAROM IS IMPERIALFOOD MET NAME GESCHIKT VOOR HONDEN DIE PRESTATIES MOETEN LEVEREN?

Honden die prestaties moeten leveren zijn bijvoorbeeld jachthonden, sporthonden, politiehonden of wedstrijdhonden. Deze honden hebben voldoende energie nodig om te kunnen presteren. Dat betekent dat ze niet alleen bij ronde 1 en 2 genoeg energie moeten hebben, maar ook bij de 3e en 4e ronde nog vol energie zouden moeten zitten om de prijs, apport, dief of eeuwige roem binnen te slepen.

Ervaren hondensporters kampen vaak met problemen dat de honden (naar hun zin) eigenlijk te weinig energie hebben om de prestatie volledig te kunnen volbrengen. Kortom: de hond wil wel, maar zijn kracht/energie is halverwege op. Wat maakt IMPERIAL FOOD nu een betere brok ten opzichte van een geperste brok of vers vlees, specifiek voor hondensporters? Wij leggen het aan u uit:

WAT MAAKT IMPERIALFOOD BETER IN VERGELIJKING MET KVV OF GEPERST DROOGVOER?

In het algemeen zijn er 3 soorten voer voor honden: geperst droogvoer, geëxtrudeerd droogvoer en kant en klaar vers vlees (KVV). U kunt het als volgt zien: 

Kant en klaar vers vlees
KVV bevat een x aantal voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen worden in een impuls van energie afgeven aan de hond, waardoor de hond op een bepaald moment een bom van energie bevat. De duur van deze energiebom is vaak niet lang genoeg. Na een korte periode zijn de voedingsstoffen uit het vlees 'op'. De hond heeft geen kracht meer om verder te gaan en is leeg. 

Geperst droogvoer
Geperste brokken vallen uiteen in de maag, wat het opnameproces vergemakkelijkt. Door dit uiteenvallen wordt het mogelijk gemaakt om de voedingsstoffen in een korte periode op te nemen en dus te verbruiken, totdat de x-aantal voedingstoffen uit het voer 'op' zijn een de hond leeg is. 

Geëxtrudeerd droogvoer
Een geëxtrudeerde brok zuigt zich vol in de maag. Hierdoor blijft de brok voor een langere periode tot stand in de maag en het darmstelsel. Dit betekent dat de hond langer de tijd heeft om de voedingsstoffen uit de brok op te nemen. Doordat de opname tijd langer is, is er ook de mogelijkheid om álle voedingsstoffen op te nemen uit de brok. (dit bevestigt de ultime verteerbaarheid van de brok en zorgt voor droge compacte onlasting) Doordat de hond deze voedingsstoffen langer tot zijn beschikking heeft, heeft hij ook een langer uithoudingsvermogen. Waar een andere hond opgeeft en leeg is, gaat een IMPERIAL FOOD eter door en heeft genoeg uithoudingsvermogen om de gewenste prestatie te leveren. 

Calorische waarden
Naast de manier van opnemen van het voer, zit er ook verschil in de calrorische waarde van het voer, ofwel het aantal calorieen. In KVV zit meestal te weinig voeding en missen bepaalde stoffen. Geperste brokken bevatten vaak wel genoeg eiwit, (de vraag is of dit het goede eiwit is) maar veel vetten kunnen deze brokken niet bevatten doordat bij het persen van de brok het vet eruit geperst wordt. Doordat de brokken van IMPERIAL FOOD geëxtrudeerd worden is er juist plaats voor deze vetten in de brokken. IMEPRIAL FOOD heeft een uniek hoog vetgehalte, en bevat de juiste dierlijke vetten, waar uw hond meer energie van krijgt. Met meer energie een betere prestatie neerzetten zorgt voor meer plezier, zowel bij de hond zelf als bij zijn baasje. 

MIJN HOND EET IMPERIALFOOD NIET (MEER)

Ervaring van smaakloze brok
Omdat er in ImperialFood geen geur- kleur- en smaakstoffen zitten, is het in vergelijking met veel andere soorten voer een ‘smaakloze’ brok. Als uw hond in het verleden voeding heeft gehad waar wel smaakstoffen in zaten, bestaat de kans dat uw hond ImperialFood brokken niet eet. Dit kan gezien worden als een logisch gevolg. Als een mens gewend is om patat te eten en krijgt vervolgens een gewone gekookte aardappel, dan wordt deze normale aardappel ook met tegenzin opgegeten. Sommige honden hebben de neiging om er een spelletje van te maken en houden lang vol tot ze uiteindelijk toch hetgeen krijgen wat ze eerder lekker hebben gevonden. Ze kunnen dit lang volhouden. Vaak gaan honden vanzelf eten als ze honger hebben.

Mocht uw hond de ‘lekkere’ dingen ook laten liggen en/of vertrouwt u de situatie niet? Dan raden wij u aan om contact op te nemen met uw dierenarts.

Wormenkuur
Het kan gebeuren dat uw hond het voer ineens niet eet of minder graag eet. Natuurlijk kan uw hond even geen trek hebben of misschien iets verkeerds gegeten hebben. Ook is het mogelijk dat het tijd is voor een wormenkuur. Vaak wordt het voer daarna weer wel met smaak opgegeten.

Temperatuurverschillen
Ook kan de eetlust van de hond toe- of afnemen, naar mate de temperatuur daalt of stijgt. U kunt overwegen om in de zomermaanden een brok te kiezen met een lagere eiwit/vetverhouding, en naarmate de temperatuur weer gaat dalen overgaan naar een soort met hogere voedingswaarden. U kunt ook van dezelfde voersoort iets meer of iets minder gram geven in de aangegeven periodes.

Voedingsadvies
Daarnaast is het mogelijk dat uw hond een te grote hoeveelheid voer heeft gegeten. De hond kan hierdoor buikpijn krijgen, waarna de eetlust afneemt. 

Als laatste is het natuurlijk mogelijk dat uw hond het gewoon simpelweg niet eet. Wij raden u aan om in dat geval onderzoek te doen en niet zomaar een andere zak voer te kopen. Om welke reden smaakt deze brok uw hond niet goed? Zit er een ingrediënt in wat uw hond niet eet? Daarnaast kunt u voor aanschaf informeren bij het hondenvoermerk wat de meest passende brok is uit het assortiment dat zij aanbieden. 

ER ZIT GRUIS IN DE ZAK, HOE KOMT DAT?

Gruis in de zak is een logisch gevolg van het productieproces van IMPERIAL FOOD hondenvoer. Door het persen van de ingrediënten door de matrijs rollen de brokjes vervolgens in en trechter waar ze in automatisch in de ronde vorm gerold worden worden. Bij dit rollen ontstaan ook kruimels. Omdat vanuit de fabriek de aandacht voor milieu en gezondheid erg belangrijk is, wordt dit gruis niet uit het voer gehaald. Het oude gezegde: “Een kruimel is ook brood” geldt in dit geval ook. De kruimels zijn eetbaar en bevatten voedingsstoffen.

Andere hondenvoermerken produceren vaak brokken waarvan de zak helemaal schoon is als hij leeg is, vaak een soort van eetbaar lijm toegevoegd om compact brokje te persen. Dit is vaak geen natuurlijk product. Hierdoor kunnen darmverklevingen ontstaan. In IMPERIAL FOOD worden dit soort stoffen absoluut niet gebruikt. 

MIJN HOND IS VRAATZUCHTIG EN SCHROKT, WAT NU?

De buitensporige vraatzucht is soms een vervelende eigenschap van een hond, maar het kan ook worden aangesloten bij de kenmerken van een specifiek hondenras. Een vraatzuchtige honden hebben de neiging voedsel zonder kauwen door te slikken. Door de snelle inname van voedsel kan de maag, overbelast raken! Er is een eenvoudige maar effectieve manier om dit probleem te vermijden, door een beetje water toe te voegen. Bekijk de toelichting op de afbeelding: